Les Abelleres, les orquídies de l’Albiol

Les abelleres són unes  orquídies menudes, tenen tres pètals externs (sèpals) i tres d’interns (pètals).  D’aquest últims, en destaca el label o llavi, una superfície plana o bombada, acolorida i pilosa que sembla l’abdomen d’una vespa, els altres pètals acolorits o no, a vegades imiten les antenes de l’insecte.

A l’arrel tenen dos tubercles arrodonits amb substàncies de reserva.

Cada espècie d’abellera imita l’olor i el color o la forma de la femella d’una espècie concreta d’abella.   El mascle de vespa es posarà damunt de la flor d’abellera i, frenètic, intentarà en va copular amb ella. En aquesta posició, el cap de la vespa toparà amb els polen que se li quedaran enganxats per la ventosa. . El mascle de vespa, amb el polen per banyes, buscarà la següent abellera i involuntàriament la pol·linitzarà.

Un cop pol.linitzades i fecundades, donaran un munt de llavors molt petites, tant que no tenen reserves i per germinar necessiten la col.laboració d’un fong del sol.  Si no hi ha aquest fong no poden germinar, la qual coasa fa dificil la seva expansio,  per la qual cosa les abelleres es un flor protegida i queda prohibida la seva recol.leccio.

A les abelleres tambe se  coneixen sovint amb el nom de “borinot”, abelleres, mosques, mosques d’ase, mosqueres i aranyes.

A catalunya en n’hi han unes 40 espècies.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *