Esfalerita o Blenda

La blenda o esfalerita (del grec sphaleros, enganyós) és un mineral de la classe dels sulfurs. Es tracta de sulfur de zinc que cristal·litza en el sistema cúbic o regular.

També es pot anomenar blenda (de l’alemany blenden, que pot voler dir lluent però també fals), blenda és un nom tradicional, més antic

L’esfalerita és sulfur de zinc, ZnScristal·litza en el sistema cúbic.

El nom català esfalerita prové del grec sphaleros, que significa enganyós.

A la natura no es troba pura al 100% sinó que sol tenir impureses de ferro. L’esfalerita pura seria transparenta (com el diamant, per exemple) però a causa de les impureses el seu color varia del groguenc al marró fosc. Amb una alta presència de ferro l’esfarelita és de color negre.

L’esfarelita té una duresa 3’5 – 4 i una densitat 4’09; és de color groc tirant a marró, més o menys incolora segons el contingut en ferro, i té un esclat com el de la resina i el diamant.

És la mena més important de zinc.   Com a tal es va començar a utilitzar al segle XIX quan es va desenvolupar la tecnologia metal•lúrgica. Es presenta sovint associada amb la galena.   De vegades poc contenir metalls poc abundants que seria interessant de poder extreure i concentrar.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *