El Gamarús o Gall Carboner

Gamarus o Gall CarbonerEl Gamarús o Gall Carboner, espècie protegida, és un ocell rapinyaire nocturn de l’ordre dels estrigiformes.

És sedentari i viu als boscos del Principat de Catalunya i del País Valencià a qualsevol alçada. No n’hi ha ni a la Depressió de l’Ebre, ni a l’Empordà ni a la Costa Daurada perquè no hi ha boscos. A les Illes Balears només s’hi ha trobat ocasionalment.

800px-strix_aluco_3youngÉs de color bru, rogenc i grisós, amb els ulls foscos. Fa 38 cm. de llargària y una envergadura d’ales de 92 a 95 cm. Pesa de 400 a 550 grams segons el sexe (les femelles pesen més).

Diposita 2 o 4 ous en un arbre vell, però com que cada vegada és més difícil de trobar-ne té l’opció d’emprar nius d’esquirols o les cavitats dels murs. D’aquesta manera pot continuar criant en un bosc que s’ha cremat, perquè pot desplaçar-se a les penyes. Els ous s’han d’incubar durant 28-30 dies, i se n’encarrega la femella, mentre que el mascle alimenta els nounats, que volen al cap de 30-37 dies.

A la nit, a l’Albiol es molt facil sentir el seu el seu crit.

Durant el dia és normal de veure’l adormit en una branca, enganxat al tronc.

Escolta el crit d’una femella

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *