El Gamarús o Gall Carboner

Gamarus o Gall CarbonerEl Gamarús o Gall Carboner, espècie protegida, és un ocell rapinyaire nocturn de l’ordre dels estrigiformes.

És sedentari i viu als boscos del Principat de Catalunya i del País Valencià a qualsevol alçada. No n’hi ha ni a la Depressió de l’Ebre, ni a l’Empordà ni a la Costa Daurada perquè no hi ha boscos. A les Illes Balears només s’hi ha trobat ocasionalment.

800px-strix_aluco_3youngÉs de color bru, rogenc i grisós, amb els ulls foscos. Fa 38 cm. de llargària y una envergadura d’ales de 92 a 95 cm. Pesa de 400 a 550 grams segons el sexe (les femelles pesen més).

Diposita 2 o 4 ous en un arbre vell, però com que cada vegada és més difícil de trobar-ne té l’opció d’emprar nius d’esquirols o les cavitats dels murs. D’aquesta manera pot continuar criant en un bosc que s’ha cremat, perquè pot desplaçar-se a les penyes. Els ous s’han d’incubar durant 28-30 dies, i se n’encarrega la femella, mentre que el mascle alimenta els nounats, que volen al cap de 30-37 dies.

A la nit, a l’Albiol es molt facil sentir el seu el seu crit.

Durant el dia és normal de veure’l adormit en una branca, enganxat al tronc.

Escolta el crit d’una femella

Aquesta entrada ha esta publicada en Ocells. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *